Yaban Mersini( Mavi yemiş) Fidanları
Yaban Mersini (Mavi yemiş) Genel Yetiştirme Önerileri
- En iyi toprak asidik (4.8 ila 5.2 pH), organik olarak zengin, yazları hafif nemli, tercihen orman yakını, iyi drene topraklarda tam güneşli veya yarı gölge alanlarda yetiştirilir. Sığ, lifli kökler sürekli nem ve iyi drenaj gerektirir. Bitkiler ve yetiştirme kolaylığı için en iyi seçenek malç ( toprak kumaş veya naylon örtüsü) üzerine, hafif sırta dikimdir. En iyi dikim aralığı sıra üzeri 1,5m - 2,0m , sıra arası ise işleme ekipmanlarına göre 2,50- 3,50m aralıklardır.
- Önerilen dikim ölçüsü; 1,5m x 3m dikilip, 1 dekar alanda 220 adet bitki yetiştirilecektir. Yaban mersini kendi kendine verimli olmasına rağmen, çapraz tozlaşmayla en iyi meyveyi daha büyük meyveler ve daha fazla verimle ) üretir. Bu nedenle, aynı anda çiçek açacak birden fazla çeşit dikmek en iyisidir. Ayrıca, yabanmersini mevsimi, Haziran başından yaz sonuna kadar olgunlaşacak erken, orta mevsim ve geç çeşitler ekilerek uzatılabilir.
- Meyve oluşumunu önlemek ve yeni vejetatif büyümeyi teşvik etmek için dikim yılında ve ertesi yıl bitkilerden çiçekleri temizleyip meyve almamak en iyisidir. Dikimden sonraki 2 veya 3. yıl başlayarak kışın sonlarında gerektiği gibi budayın.
- Mavi yemiş asitli toprakları tercih ederler (pH=4.5-5.0) ve genel bir ifade ile yabanisinin olduğu yerlerde, defne, çam, kızılağaç veya beyaz sedirin karışık olarak yetiştiği nispeten meyilli alanlarda kültür çeşitleri rahatlıkla yetişebilmektedir. Bu alanlar daha çok yüksek kesimlerdir (500 m rakım ve üzeri alanlar daha uygundur).
- Toprak önerisi: PH seviyesi 4,5 - 5,5 arasında olan asidik bir torf kullanın, bulamazsanız , çam ormanı ağaç altı doğal toprağını kullanın. Çürümüş çam kabukları ve çam yaprakları asidiktir. Toprağınız bu değerlere uygun değilse 20-30lt lik bir saksıda ve saksının en az üçte biri toprağa gömülü olacak şekilde saksıda yetiştiricilik yapınız. Aksi takdirde Maviyemiş bitkisi gelişemez.
MAVİ YEMİŞ (YABAN MERSİNİ )
FİDAN DİKİMİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR :
- Toprak tavında sürülüp işlenerek fidan dikimine uygun hale getirilir ( ot , taş , bitki tohumları , çalı bunlardan temizlenir toprak yüzeyi düzlenir gerekli organik madde ile zenginleştirilerek kuru tavda toprak işleme yapılır.
- Fidan dikelecek yön ve yöney belirlenir.
- Fidan dikim mesafeleri belirlenmeli genel itibari ile fidan arası 2-3 metre fidan üzeri mesafe 0.75-1.50 metre arası planlanır.
- Sıra hizaları belirlenerek malçlama veya direk toprağa dikim yapılır. Burada ki hizalara dikkat edilmelidir.
- Dikim yapılmadan önce alanın sulama ihtiyacı belirlenerek su sıkıntısı yaşanılmamalıdır.
- Mavi yemiş bitkisi susuzluğa hassas olduğu için dikimden sonra bitki başına ortalama 10lt olacak şekilde can suyu verilmelidir.
- Derine dikim kesinlikle yapılmamalıdır. Dikim çukuru saksı büyüklüğü kadar olmalıdır.
- Dikim çukuruna organik maddeyi arttırıcı ph değeri düşük gübreler veya torf toprak benzeri ürünler konulabilir.
- Fidan saksıdan çıkarılırken köklerine zarar verilmemelidir, toprak dağılmayacak şekilde önlem alınmalıdır.
- Fidan dikim çukuruna konulduktan sonra üzeri kök kısmı örtüldükten sonra hafifçe bastırılarak hafifçe boşluğu alınmalıdır.
- Çok kar yağan bölgelerde fidanın kök kısmına yaklaşmadan diplerini 100 cm lik büyüklüğünde kazıklar dikilebilir.
- Eğer mümkün ise sulama suyu ile beraber ph değeri düşük hümik - fulvik asit ve köklendiriciler sulama suyuyla verilmesinde fayda vardır.
- Eğer ph ile alakalı kuşku var ise mutlaka alana tarım kükürttü uygulanıp daha sonrasında ph düşürücü önlemler alınarak ( organik madde arttırılmalı, toprak sırt yapılmalı, drenaj kanalları açılmalı ) eğer sulama suyu ph değeri yüksek ( tuzluluk değeri ve kireç oranı normalin üzerinde ise ) sulama suyu ile fosforik asit amonyum sülfat gibi uygulamalarla ph düşürülmeli sulama suyu dinlendirme depolarında bekletildikten sonra uygulanmalıdır.