Manolya Fidesi - (Magnolia grandflora)
Yerli Üretim
Viyolde fidan seçeneği : 15-25 cm boy.
Büyük Boy ağaç , yetişkin ağaçlar kategorisinde bir ürün olarak sitemizde mevcuttur.
Bursa Tarım, Türkiye'nin en büyük manolya üreticisidir.
Manolya fidanı üretimimiz, 3 ayrı parselde farklı yaş, form ve cins gruplarında yapılmaktadır. Manolya çiçeği peyzaj uygulamalarının vazgeçilmezi olarak görülür. Bu nadide ve uzun ömürlü süs bitkisi bir çok özelliğiyle eşsiz bir tercih olabilir.
Morfolojik olarak, saçak kök yapısına sahiptirler. Çok kalın değildir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Çok çatlaklı değildir. Yaşlandıkça çatlaklar oluşur. Kahverengindedir. Ucu küt ya da hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır.
Türler: Magnolia grandiflora ( Grand Flora Manolya) : İri beyaz çiçekli, yaprak dökmeyen manolya
Kuzey Amerika’da doğal olarak yetişir. Kuzey Karolina’dan Florida ve Teksas’a kadar yayılış gösterir. Boyu 20-30 m, tepe tacı genişliği 8-10 m olan, sık dallı, piramidal formlu, her dem yeşil, boylu bir ağaçtır. Gövde kabuğu gri ile kahverengi arasında değişen renkte, genç yaşlarda düz pürüzsüz, yaşlandığında ise çok az miktarda çatlaklı, pullu ve küçük plakalar halindedir. Genç yaşlarda dal ve sürgünler pas renginde tüylerle kaplı, bazıları ise tüysüz ve pürüzsüz, bazıları da yaşlanıncaya kadar tüylüdür. Her dem yeşil yaprakları, almaçlı dizilmiş sade yapraklardır. 10-20 cm uzunluğunda yumurta veya ters yumurta biçiminde ve deri gibi sert yaprakların üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü pas renginde, tüylüdür. Kremsi beyaz renkli çiçekler 17.5-20 cm genişliğindedir ve 6-12 taç yapraktan oluşur. Her bir çiçek, kısa sağlam tüylü bir sap üzerinde yer alır. Kokusu oldukça yoğundur. İlkbahar sonu veya yaz başında çiçek açar. Kozalakları silindirik biçimli, 7.5-10 cm uzunluğunda, erguvani kırmızı renktedir. Kırmızı parlak tohumlar eylül ekim aylarında olgunlaştığı zaman, parlak tohumları ip şeklindeki parçacıklara asılı vaziyette aşağı sarkar. En iyi yetişme ortamları, güneşli ve yarı gölgeli yerlerdir. Gevşek, nemli, besin maddesi bakımından zengin, asitli topraklarda iyi gelişir. Tuz oranı yüksek olan topraklarda da geliştiği görülmüştür. Sığ kök sistemi nedeniyle, derin dikim yapıldığında iyi gelişemez. Fidanlıkta ya da saksıda iyi gelişmiş olan örnekleri ağır, sıkışık ve drenajı az olan topraklara dikildiğinde iyi gelişemez, bodur bir hal alır ve yıl boyunca yapraklarını döker. 7’nci yıla kadar çiçek vermez. Boy artımı azaldığında çiçek vermeye başlar. Özellikle gösterişli, kokulu çiçek ve yaprakları nedeniyle avlularda, yollarda süs ağacı ya da gölge ağacı olarak dikilir. Tohumları birçok kuş ve memeliler tarafından tüketilir. Deri gibi parlak, büyük yaprakları ve beyaz çiçekleri dekorasyonlarda, çiçek aranjmanlarında değerlendirilir. Çok güzel olmasına rağmen, yıl boyu dökülen yaprakları nedeniyle bakımı oldukça zordur.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.